Hőségben érdemes uborkát enni
Az uborka több, mint egy ízletes zöldség.
Még pár napig velünk marad a nyár, sőt, az is lehet, hogy néhány hétig. Ilyenkor érdemes uborkát enni, amely magas víztartalommal bír, mindemellett alacsony a kalóriatartalma. Ennek ellenére értékes tápanyagokkal rendelkezik, amely segíti a hirdatálást – írja az agroforum.hu az egyik nemrég megjelent cikkében.
Az uborka közel 95%-a vízből áll, így a legnagyobb melegben segíti a testet, hogy ideális legyen a folyadékháztartása még a hőség idején is. Nyersen is fogyaszthatunk uborkát például szendvicsekhez, ugyanakkor készíthetünk belőle salátát vagy savanyúságot is. Amíg ilyen meleg van, pár nap leforgása alatt elkészül egy adag kovászos uborka.
Érvek, amiért érdemes uborkát enni
Az uborkában rengeteg ásványi anyag és vitamin található, ezek segítik az emberi szervezet helyes működését. Lehetőség szerint érdemes a héjával együtt megenni, mivel ott található a legtöbb antioxidáns, többek között a flavonoidok és a béta-karotin. Ezek a szabad gyökök káros hatásait semlegesítik.
Ebben a zöldségben B5 és B7 vitamin is van, amik szerepet játszanak a bőr egészségének megőrzésében továbbá a normál anyagcserét is elősegítik. A vér normál alvadásához elengedhetetlen a K-vitamin, az uborkában ez is megtalálható. Mindezek mellett káliumban gazdag, amit különösen fontos pótolni nyáron, amikor gyakran izzadunk. A kálium pótlása fontos az elektrolit-egyensúly megőrzéséhez.
Az uborka tartalmaz úgynevezett vízoldékony rostokat is. Ezek támogatják az emésztési folyamatokat, közvetetten pedig étvágycsökkentő hatása is van e zöldség fogyasztásának, hiszen később lesz éhes az, aki uborkát eszik.
A hidratálás miatt is érdemes uborkát fogyasztani
Hidratálni nem csak kellő mennyiségű vízivással lehet. Jó gyakorlat, ha vízben gazdag zöldségeket juttatunk a szervezetünkbe, mint amilyen például az uborka. Ezt a zöldséget kombinálhatjuk citrommal vagy mentalevéllel is, így egy frissítő ízesített vizet kaphatunk, amely még egészséges is.
Nyitókép: Pixabay