Kert

Védekezhetünk a paradicsom betegségeivel szemben

Néhány egyszerű megoldással elkerülhetjük a termés megtizedelődését.

1. Ültessük megfelelő távolságra a palántákat!

A paradicsomtövek nem sokáig maradnak egészségesek, ha túl sűrűre ültetjük a palántákat. Vegyük figyelembe, hogy az adott fajta mekkorára fog nőni, amikor meghatározzuk a tövek ültetési távolságát. Idővel a hónaljhajtások kitörésére is érdemes rendszeresen sort keríteni, hiszen így szellősebb lesz a lombozat és kisebb eséllyel ütik fel a gombás fertőzések a fejüket.

2. Csak tőre öntözzünk!

A paradicsomot nem célszerű esőztető öntözéssel, slaggal vagy felülről kannával öntözni. Minden esetben a tövére juttassuk a vizet, lehetőség szerint reggel. Így még ha kerül is víz a levelekre, estig megszáradhatnak. Ha este locsolunk és nedvesek maradnak a levelek éjszakára, az a paradicsom megbetegedését vonhatja maga után. Célszerű mulcsozni is, mivel így megakadályozhatjuk a felcsapódást és a a talaj is tovább marad nedves.

3. Mit tegyünk, ha rothad a paradicsom csúcsa?

A paradicsom csúcsrothadása arra utal, hogy a kalciumellátottság nem megfelelő. Amennyiben a termések alján akár már zöld állapotban barnás, feketés árnyalatú foltok jelennek meg, szinte biztosan ez a probléma. Az elégtelen vízellátás következtében is előfordulhat, hogy nem jut kellő mennyiségű kalciumhoz a paradicsom. Előrelátó döntés, ha már a palánták kiültetését megelőzően ellenőrizzük a talaj pH-értékét, így időben pótolni lehet, ha szükséges.

4. Ne ültessük kukorica közelébe a paradicsomot!

Vannak bizonyos növények, amelyek környezetében nem érzi jól magát a paradicsom. Tipikus példa erre a kukorica. A molyok lárvái furatokat hozhatnak létre a terméseken, ha ilyen gyümölcsöket találunk, távolítsuk el őket és dobjuk ki. Burgonyát, uborkát, kaprot, brokkolit és céklát sem érdemes a paradicsom közvetlen közelségébe ültetni.

5. Az erős napsütés kárt okozhat a termésben

Kétségkívül rengeteg fényre és melegre van szükség ahhoz, hogy a paradicsom termések pirossá váljanak, a túl sok napsütés viszont már káros. A perzselő nap napégést okozhat, sárgás, fehéres foltok jelenhetnek meg a gyümölcsökön. Ez esztétikailag is visszataszító, ráadásul a paradicsom íze is kellemetlenné válik. Ha nincs lehetőségünk félárnyékos helyre ültetni a töveket, akkor utólag háló segítségével védhetjük a termést a napsugarak káros hatásaitól.

Nyitókép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük