Tippek az őszibarack szüreteléséhez
Éretlenül nem érdemes leszedni a gyümölcsöt.
Az őszibarackfákon nem egyenletesen érnek a gyümölcsök. Sokak számára fejtörést okozhat, hogy mikor tekinthető érettnek egy-egy termés?
Ne legyünk türelmetlenek!
Az érési időszak végén, az utolsó tíz-tizennégy nap során jelentős mértékben növekedik a barackok mérete és súlya. Már csupán e miatt is érdemes megvárni azt, hogy teljesen megérjenek az őszibarackok, na és persze az ízük is ilyenkor zamatosabb.
Tapintással könnyen ellenőrizhetjük, hogy a kérdéses termést le lehet-e már szedni, vagy érdemes hagyni még egy kicsit a fán. Amikor a barackok még nagyon kemények, akkor még biztosan éretlenek. Ha viszont kissé benyomódik és az illata is intenzív, továbbá a színe alapján is úgy tűnik, hogy érett, akkor nyugodtan leszedhetjük az ilyen őszibarackot.
Jobb azonban, ha nem leszakítjuk, hanem egy könnyed csavaró mozdulatot végzünk, írják a balintgazda.hu weboldal. Hasznos tipp az is, hogy a gyümölcsöt ne az ujjaink hegyével fogjuk meg, hanem használjuk a tenyerünket is. Így ugyanis kevésbé fog megnyomódni a termés és nem fog foltosodni sem.
Miként lehet piacképes őszibarackot termelni?
Amennyiben több őszibarack fával rendelkezünk, feltehetően nem fogunk tudni minden termést felhasználni. Amennyiben el szeretnénk adni valamennyit a termésből, akkor a különböző fajtájú terméseket különböző edényekbe szedjük. A puhább, vékonyabb húsú barackok hamarabb romlásnak indulhatnak, éppen ezért nem érdemes keverni a barackokat.
Egy rekeszbe nagyjából azonos érettségű terméseket érdemes tenni. Ha szállítani fogják még a barackokat, akkor nem kell megvárni a teljes érettség állapotát, hiszen a kemény gyümölcsök hosszabb ideig tárolhatók. Fontos, hogy nagyság és minőség szerint is szelektáljuk a terméseket.
Nyitókép: Pixabay