Kert

Mikor takarítható be a krumpli?

Nem szabad elkapkodni a dolgot, de túl sokáig sem érdemes várni vele.

A kezdő kertészekben sok zöldség betakarításának időpontja kapcsán kérdések fogalmazódhatnak meg. Főként a gyökérzöldségek és a gumós zöldségek azok, amelyek esetén nem teljesen nyilvánvaló, hogy felhasználhatók-e már vagy sem.

A tavasszal ültetett burgonyát alapvetően a nyár vége felé lehet betakarítani. Fontos azonban, hogy ezt csak teljesen érett állapotban tegyük meg. Honnan is tudhatnánk azonban, hogy a föld felszíne alatt rejtőző gumók már kifejlettek-e?

Árulkodó jel, ha a növény szára teljesen elszáradt és egy laza mozdulattal, különösebb erőlködés nélkül kihúzható a földből. Ilyenkor a gumók is nagyon könnyen leválnak a szárról. Attól függően, hogy milyen fajtájú krumpliról van szó és meddig kívánjuk tárolni, augusztus közepétől október közepéig kell a betakarítási folyamatra sort keríteni, írja az agroszektor.hu.

Amennyiben hosszabb ideig szeretnénk tárolni a terméseket, akkor ne legyen köztük sem beteg, sem pedig ásóval megvágott. Egy-egy sérült krumpli beindíthat egy rothadási folyamatot, amely átterjed a körülötte lévő teljesen egészséges gumókra.

Annak érdekében, hogy hosszú ideig megőrizze a krumpli az állagát, tároljuk a felszedett gumókat két-három hétig száraz, sötét de ellően szellős helyen. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy távozzon a burgonyából a benne lévő felesleges víz és ezzel párhuzamosan leszáradjon a felületére kicsapódó pára. Ha ezt megvártuk, akkor már a végleges tárolási helyükre tehetjük a gumókat, ami lehet például a pince vagy egy verem is.

Fontos, hogy semmiképp se mossuk meg a tárolás előtt a krumplit, majd a sütés vagy főzés előtt ráér ezzel foglalkozni. Máskülönben hamar penészedésnek indulhat a termés és nem fog sokáig elállni. A tárolásra szánt gumókat semmiképp se érje fény, ezen felül gondoskodjunk arról, hogy ne fagyjanak meg.

Nyitókép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük