Kávé tejjel és cukorral? Inkább ne!
Egyáltalán nem mindegy, miként fogyasztjuk a kávét.
Érdekes tény látott napvilágot a kávéfogyasztás kapcsán. Bizonyosságot nyert, hogy a kávéfogyasztók hosszabb életre számíthatnak. Az amerikai Tufts Egyetem kutatói azt is górcső alá vették, hogy milyen hatással van az emberre az, ha tejjel vagy cukorral isszuk a kávét.
„Kevés tanulmány vizsgálta eddig, hogy a kávéadalékanyagok hogyan befolyásolhatják a kávéfogyasztás és a halálozási kockázat közötti összefüggést. A mi tanulmányunk az elsők között számszerűsíti, hogy mennyi édesítőszert és telített zsírt adnak hozzá” – mondta Bingjie Zhou epidemiológus, az egyetem munkatársa.
A tanulmány során 46.332, legalább húsz esztendős vagy annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezték ki egy közel tizenegy éves perióduson belül. Ez alatt a bő egy évtized alatt 7074 személy hunyt el. A haláleseteket összevetették a kávéfogyasztási szokásokkal, írta meg a Science Alert cikke alapján a HáziPatika.com.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kávéfogyasztók esetében alacsonyabb volt az idő előtt bekövetkező halálozás kockázata. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a kávéhoz adott csekély mennyiségű cukor vagy telített zsír is semmissé tette a kávé pozitív hatását. Ilyen telített zsír van a tejszínben és a magas zsírtartalmú tejben is.
Azok esetében viszont, akik feketén vagy csak rendkívül kevés cukorral, zsírszegény tejjel fogyasztották a kávét, tizennégy százalékkal csökkent a korai halálozás esélye. A tanulmány alapján érdemes visszafogni azt is, hogy naponta hány csésze kávét fogyasztunk. Az ideális kettő vagy három csésze egy egészséges felnőtt számára.
„A kávé egészségügyi előnyei talán a benne található bioaktív vegyületeknek tulajdoníthatók, de eredményeink arra utalnak, hogy a cukor és a telített zsír hozzáadása csökkentheti az egészségre gyakorolt jótékony hatásait” – mondja Fang Fang Zhang, a Tufts Egyetem munkatársa.
Nyitókép: Pixabay